Oplev hele verden – én bid ad gangen
For de fleste mennesker er en værdifuld del af ens rejse at tage ud og smage den lokale mad. Lokal mad fortæller lige så meget om landet som dets velkendte seværdigheder: Hvert land har sin madkultur, som ikke kan findes andre steder i verdenen – Og så alligevel. Maden, sammensætningerne og traditionerne fra andre lands madkultur, har krydset landegrænser, så det nu er muligt at få en lille bid af et omfattende sortiment af retter uden at skulle rejse. Vores måltidskasser er ikke kun praktiske i hverdagen – mange af dem er også baseret på madkulturer uden for Danmark. Det er de for at gøre din hverdag mere spændende og introducere dig til den store verden af smage, som man finder ude i verden. Trænger dine smagsløg til at blive udfordret, eller skal der nogle nye farver i hverdagens mad, kan du klikke nedenunder og finder en masse nye oplevelser.
Klik her for at blive viderestillet til
- Amerikansk mad
- Afrikansk mad
- Asiatisk mad
- Dansk mad
- Fransk mad
- Græsk mad
- Italiensk mad
- Mexicansk mad
- Spansk mand
En lille introduktion til hver madkultur
Er du ikke bekendt med, hvad der karakteriserer den enkelte madkultur, så frygt ej! Du får en lille guide til, hvad du kan forvente af smage og oplevelser
- Amerikansk mad: oftest er maden fra USA associeret med at være fed og i store mængder. Det er den også, men den er meget mere. USA er både befolkningsmæssigt og madkulturelt en ”melting pot”, som indeholder og blander mange smage i ét. Du kan derfor forvente alt fra cajun, streetfood, fede burgere til mere organiske alternativer.
- Afrikansk mad: På trods af regional fattigdom blomstrer det afrikanske køkken stadig. De har nemt adgang til friske og sprøde råvarer fra lokale markeder, som bruges til mange madretter. Karakteristisk er, at afrikansk mad typisk er fingermad – kulturen er derfor mindre højtidlig og mere fokuseret på samværet over tør-marineret kød, gryderetter og meget mere.
- Asiatisk mad: Asiatisk mad er en samlet betegnelse for mange nationale madkulturer. Fælles for dem alle er, at deres mad er stærk og fyldt med flere smage – oftest på én gang. Alt fra karry-retter og sushi til nudelsupper, tempura og risretter.
- Dansk mad: Dansk mad har fået et lidt dårligt ry for at være kedeligt og for meget sovs og kartofler. Mange nyder det, men der er også meget mere at vælge imellem: boller i karry er dansk, smørrebrød er dansk, og meget bagværk er dansk pga. opfindelsen af wienerbrød. Der er derfor mere mad at finde i vores danske traditioner.
- Fransk mad: Fransk ’cuisine’ er meget typisk associeret med finere madlavning. Det er blandt andet – men også mere. Hver region i Frankrig er karakteristisk for deres brug af råvarer, så der er derfor meget mad at smage. Dog kan du forvente, at ost og vin er en central del af madlavningen eller som supplement til maden. Velbekomme!
- Græsk mad: Den græske mad er bred og fyldt med forskellige råvarer. Dog har alle retterne det til fælles, at de indeholder enten olie, hvede eller vin. Ellers er der frie rammer: nyd deres moussaka, tzatziki eller mange kødretter.
- Italiensk mad: Det italiensk køkken er kendt for at være meget simpel: få, gode råvarer bruges til at fremtrylle smagfulde og kraftige smagsoplevelser til alles nydelse. Mest kendt er de for deres mange pastaretter, pizzaer, antipasti og desserter. Du kan i hvert fald forvente intense smage.
- Mexicansk mad: Det mexicanske køkken er meget indbydende udenpå. Flotte farver, lavet i lækre opsætninger og ofte lige til at spise med fingrene. Dog er deres mad også fyldt med varierede smage fra anvendte krydderier og lokale chilier. Du kan derfor forvente en madkultur, der er ’spicy’.
- Spansk mad: Det spanske køkken har rødder i landets mange regioner: Forskelle i jordbundsforhold og højdeforskelle medførte bestemte rammer for, hvad der kunne laves. Dog er de velkendt for brug af krydderurter, hvidløg og olivenolie til base for mange saucer. Mest kendt er de for deres tapas, paella og gazpacho. Dog er der meget mere i vente for dig, når du møder det spanske køkken.